Cvas! Un fel de bere de casa?

Cu siguranta pentru o mare parte dintre noi, in Romania, cvasul este o bautura necunoscuta, desi este foarte populara imediat ce treci Prutul la fratii nostri basarabeni. Populara la modul ca exista tarabe pe strada in Chisinau de unde poti cumpara cvas. Dar ce este cvas? Un fel de bere de casa? M-am documentat un pic si am aflat ca acest cvas este o bautura de origine slava obtinuta pe baza fermentarii maltului (secara, orz) sau din paine de secara uscata.

Poate fi preparata si in conditii de casa, dar procesul poate dura chiar si cateva zile. Alaturi de vodka, cvas este o bautura emblematica pentru rusi si majoritatea tarilor din fosta URSS. Con­sumat atat de tarani, de militari si calugari, cat si de curtenii si membrii familiei imperiale, aceasta bautura nu lipsea de la nici o masa ori sarbatoare, fiind conside­rata aproape miraculoasa. Are o valoare terapeutica extraordinara, fiind considerata de rusi un panaceu sau un elixir.

Aceasta bautura miraculoasa a reprezentat un remediu antibacterian salvator pentru bolnavii de febra tifoida in timpul Primului Razboi Mondial, un aliment hranitor pentru perioada cumplita de foamete si un tonic extraordinar pentru iernile geroase si verile caniculare. Cvasul ajunsese sa fie consumat in loc de apa, atat in spitale cat si pe front. Soldatii il consumau ca un intaritor si energizant. Dar ce faci in zilele toride de vara cand ai nevoie sa te racoresti cu un pahar de cvas? De fapt, puteti sa aveti incredere si in cvasul imbuteliat de pe rafturile magazinelor (si nu ma refer aici la magazinele din Romania deoarece nu se gaseste), dar cu o anumita remarca, si anume sa fiti atenti la ce cumparati, pentru ca, din cauza procesului anevoios de preparare, nu toate companiile pot produce un cvas autentic.

Pentru a va convinge de calitatea superioara a cvasului cititi cu atentie eticheta sticlei, pe care ar trebui sa fie prezente inscriptia „Produs de Fermentatie”, cat si descrierea ingredientele utilizate, cum ar fi malt (orz sau secara), orz, drojdie si concentrat din must. Poate fi considerat cvasul bautura alcoolica? Cvasul este clasificat drept o bautura nealcoolica, dar din cauza fermentatiei, acesta contine un procent redus de alcool natural (0,1-0,5 %). Chiar daca bautura contine 0,5% alcool, fiind consumat, acesta nu depaseste norma acceptabila de alcool pentru conducatorii auto (ex. Republica Moldova). Pentru a fi depasita aceasta valoare, o persoana ar trebui sa consume mai mult de 10 litri de cvas.

Daca v-am starnit curiozitatea, va anuntam ca in cel mai scurt timp puteti comanda si degusta un cvas veritabil pe Beer-Shop.Ro

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *